יום שישי, 12 בדצמבר 2014

אור למדרש- פרשת וישב- פרשת השבוע שלי




רבות קרה השבוע, בפוליטיקה, פיזור הכנסת, הניסיון להעביר חוקים רגע לפני פיזורה. החשיפה הקשה שמציתי בית הסר הדו-לשוני בירושלים הינם פעילים של ארגון להב"ה. שלאחר תפיסתם ישבו בחיוך גאה שמזכיר מידי חיוך של מישהו אחר.
השבוע הפוליטי גם יצר התחלה של חיבורים חשובים דוגמת הקמת המחנה הציוני, וכן חשיפת שמה של מפלגתו של כחלון "כולנו". אך אין מה לנסות ולמצוא בפרשת השבוע רלוונטיות לנושאים אקטואלים אלו.
פרשת השבוע העוסקת בחלומותיו של יוסף, ובמכירתו על ידי אחיו לסוחרי עבדים עוטפת ועוסקת בנושא שאף פעם אינו דחוף אך חשיבותו רבה. נשים ונשיותם. הפרשה עוסקת בשני סיפורים שמשלימים במידה רבה זה את זה מבחינת תפקידן המכריע של הנשים בכל אחד מהם. האחד סיפורה של תמר אשת ער, בנו הבכור של יהודה. רבות נכתב על סיפורה של תמר שאחרי שנות אלמנות רבות הרתה ליהודה אביו של בעלה המת ובכך הבטיחה את המשכיותה. סיפור שני מוכר פחות הוא על ניסיונותיה של אשת אדונו של יוסף לפתח רומן עם יוסף וכשזה פעם אחר פעם מסרב לה היא מנצלת רגע שמאפשר זאת ונוקמת בו בכך שהיא מאשימה אותו בניסיון תקיפה מינית ובכך מביאה למאסרו.
שני הסיפורים חושפים רובד ייחודי לטקסט, רובד שעל אף שהמרחב הציבורי הנו בשליטה גברית מובהקת, הקורא נחשף לשני סיפורים בהן הנשים בצעד מתוכנן ולאורך זמן יודעות להשפיע ולסלול את דרכן גם בעולם הלכאורה גברי.
הסוגיה העולה מהסיפורים ומהפרשה, היא איזו דמות נשית אנו מקבלים? ומאיזה טעם מתעצבת דמות האישה ותפקידה בעולם היהודי ככזאת? מניפולטיבית? חכמה? ערמומית?
לאורך השנים הושקע מאמץ רב להדיר נשים מהמרחב הציבורי, לטעון שהן פועלות רק ממניעי תשוקה ושנאה. האם כך זה?
ואולי בכל זאת בקישור רלוונטי לאתגר צדדי אומנם אך שמחייב תשומת לב, מספר נשים חרדיות שהודיעו שבכוונתן להתמודד בבחירות הקרובות

כתבה באתר סרוגים



יום שבת, 6 בדצמבר 2014

אור למדרש פרשת השבוע שלי- פרשת וישלח



אור למדרש פרשת השבוע שלי- פרשת וישלח
"כי אם ישראל כי שרית עם אלוהים" הציווי של המלאך ליעקב יוצר חידוש לברית שמהווה בסיס לברית המילה, ולמחויבות של יעקב ובניו לאלוהים.
המאבק בין המלאך ליעקב, היווה בסיס ליצירות רבות ולפירושים שונים. אך הפעם אבחר להתמקד בסיפור אחר בפרשה, מפגשו של יעקב עם חמור החוי, נשיא הארץ, ובנו שכם.
בפרשה נפרש קשר , סיפור אהבה או אונס, בין בנו של חמור, הוא שכם, לדינה ביתו של יעקב. חמור מבין את המורכבות ופונה ליעקב בניסיון לפתור את הנושא. בניו של יעקב מסבירים שהתנאי הבסיסי הוא ברית המילה ועל אף שחמו ובנו שכם משכנעים את בני עמם לימול עצמם בבגרותם. צעד שמעיד על מחויבות וויתור גדול. מנצלים זאת שמעון ולוי והורגים ובוזזים את עירו של חמור ומחזירים את אחותם דינה. יעקב שומע על הדבר ומביע זעמו על  בניו ומעשיהם.
מה מגולם כאן בעצם? בניו של יעקב עשו שימוש באמון שניתן בהם והפרו אותו בצורה הקשה ביותר.
האם היתה זו תחבולה מלכתחילה? או ניצול הזדמנות?
לרגע נראה שאנו יוצאים מהסיפור התנ"כי ושואלים על המציאות הפוליטית של ישראל בסוף 2014.
שמעון ולוי במעשיהם, שילבו כל כך הרבה מרכיבים שמסכנים את מה שטמון באמונה דתית. עשו דין לעצמם, לקחו ברית שכרתה בין אבותיהם לאל, עשו בה שימוש ציני ואף יצאו להרוג לכאורה תחת כבודה של אחותם.
והפעם בלי פרשנות ובלי חיבור ישיר לשבוע שהיה בפוליטיקה הישראלית, ולזה שעוד צפוי לנו.

אני רק שאלה, בשם האמונה הדתית והמסורת היהודית, בשם ערכי היהדות, האם יש מקום להרג ולרצח בשם משהו? ואם כן , מי הוא נותן את הדין?




מדרשים קודמים

למה התחלתי במחזור מדרשים זה?

בראשית

נח

לך לך

וירא