יום שלישי, 3 בינואר 2006

משרות הליבה בתנועה



הצעה לדיון

מבנה אירגוני לתנועת השומר הצעיר

על בסיס הקיצוץ המתמשך הקציבנו אני דורש שנשאל את עצמנו לא רק כיצד נתייעל ואיך אפשר להשתפר אלא שנשאל את עצמנו מה הם מרכיבי הליבה של השומר הצעיר כארגון. אני מדגיש כארגון מכיוון שברור לכולנו שתנועת השומר הצעיר ידעה לשרוד גם ללא הנהגה ותקציבים כמו שבהם נדון וגם תדע לשרוד בהמשך ולהתאים עצמה למציאות המשתנה לרעה או לטובה.

השאלה שלפנינו היא כיצד אנו בונים תקציב שלא יתפשר וישלים עם הקיצוץ אלה יאפשר לנו בניית מסגרות חדשות בהתאם למציאות התקציבית שלפנינו מתוך נקודת הנחה שמציאות תקציבית זו רק תחמיר בשנים הקרובות.

אז מה אני מציע בתחום ארגון העבודה?

  • עלינו להגדיר מה הם תפקידי הליבה של ההנהגה לשמר ולשפר תפקידים אלה בתנאים שיאפשרו חיים בכבוד תוך שאנו רואים בתפקידים אלה עתודה תנועתית אסטרטגית ומתפחים אותם לשנים.
    • משכורת מעל שכר מינימום.
    • ביטוח לאומי.
    • הפרשות סוציאליות
    • הכשרה מקצועית
    • רכב

· עלינו להגדיר מה הם משרות המעטפת שחשוב לנו לראות אותם בתנועה בשנים הקרובות אך אנו יודעים כי המציאות התקציבית לא תאפשר לנו לקיימם כמשרות מלאות. משרות אלו עלינו להגדיר כמשימות תנועתיות שיאפשרו לעוסקים בהם לעבוד במשרה נוספת שתאפשר להם קיום בכבוד. אין אני אומר שזה המצב האידיאלי אך אני חושב שיש משרות רבות כיום שמאפשרות לצידן לבצע תפקידים בהנהגה. משרות חינוכיות בדמות מחנכי פנימיות או מדריכי נעורים ואף משרות בתחומים הלא חינוכיים שיאפשרו קיום ופנאי לעסוק בתנועה.


כלומר-

אגף ארגון- אגף זה עבר בעיני שינוי מבני משמעותי ובעצם מתפקד כרגע במתכונת המצומצמת ביותר והיעילה ביותר האפשרית בעיני. פרט לצורך בגיוס רכז טכני במישרה מלאה לצד עבודתו של צביקה כרכז מבנים.

אגף חינוך- אני רואה את תפקידי הליבה את תפקידי רכזי המחלקות ורכזי האזורים.

כלומר אני רואה צורך בלשמר ולחזק את בעלי התפקידים הנ"ל ולהעניק להם את התנאים לעבוד בצורה מסודרת קרי שימור משרותיהם כיחידות שלמות המאפשרות לבעליהם לפתח פרספקטיבה ניהולית-ארגונית ומעניקה לו כלים להתפתחות אישית דוגמת שילוב לימודים אקדמיים. אל מול זה אני רואה צורך בלקצץ את התפקידים הבאים:

· רכזי הקינים שבתשלום- תפקיד זה חשוב שיתקיים אך מקורות המימון אליו חייבים להימצא ברמה המקומית מהקיבוצים ומהעיריות תוך הבניית מערכת ליווי ברורה בתוך ההנהגה על מנת שאלו יראו עצמם כנציגי ההנהגה בשטח.

  • רכזי השכבות- תפקיד זה צמח ומילא חלל אדיר שחסר בשנים האחרונות בתנועה ואם זאת אני חושב כי תפקיד זה ניתן לביצוע כמשימה תנועתית ולא כמשרה, ברור שדבר זה יפגע לא רק בשכבות אלא גם ביכולת העבודה שלנו כהנהגה, אך זה המקום לציין כי הקיצוץ בתקציב איננו בחירה אלא הכרח.

* חברי המחלקות- מחלקת ההדרכה, מחלקת קן קיבוצי ומחלקת קהילה פעילים המסיעים להטמעת העבודה בשטח אך נכון שיעשו את משימותיהם מתוך הקהילות החינוכיות בהן קבוצותיהן יושבות. לצורך ההדגמה- תפקיד של רכז הדרכה אזורי נכון וחשוב שיעשה על ידי בוגר תנועה החי כחלק מקהילה באזור בו הוא רכז ההדרכה וכן מתוך התפרנסותו בכבוד בעבודה שאינה בהכרח חלק מתנועת הנוער.

לסיכום הוסיף ואומר כי במגמות המסתמנות כרגע לגבי אופי העבודה התנועתית אנו עשויים למצוא עצמנו תוך זמן קצר עם מעט אנשים ועם הפחות מתאימים שבהם מכיוון שמסגרות השפעה שיפותחו על ידי בוגרי התנועה יתפסו כאטרקטיביות ורלוונטיות יותר לצרכיהם. לצערי דוגמת חוסר היכולת לתת מענה לקן הקיבוצי היום בעוד שהפרדס פועל בשיא כוחו בדיוק באותו השדה מהווה רק סנונית ראשונה של המגמה.

בתקווה לדיון פורה וחברי

חזק ואמץ

אין תגובות: